Diskutirajmo o DISC-u

5 min read

Za DISC teoriju ste vjerojatno čuli, ali jeste li je počeli primjenjivati? Kako je naša HR managerica Jelena nama objasnila, na tom DISCu različiti stilovi ponašanja spremljeni su u četiri različite boje. Obećajemo da nećemo duljiti s tehnikalijama. Ali, ako ste slučajno zaboravili koja boja točno što znači, evo kratkog podsjetnika:

Crveni su odlučni, natjecateljski raspoloženi, ne boje se uzeti stvari u svoje ruke. Usmjereni su na postizanje ciljeva i često preuzimaju inicijativu.

Žuti su društveni, komunikativni i uživaju u interakciji s drugima. Oni su entuzijastični, optimistični i vole biti u središtu pažnje.

Zeleni su pouzdani, mirni i preferiraju stabilno i predvidljivo okruženje. Strpljivi su, timski igrači i dobri slušači.

Plavi su analitični, detaljno orijentirani i skloni slijediti pravila. Oni su precizni, temeljiti i vole raditi prema visokim standardima kvalitete.

Svatko od nas p(r)onašao se u miksu boja, a u svačijoj paleti najčešće jedna dominira. A zašto vam to pišemo? Shvatili smo da se DISC može lijepo primijeniti na rad agencije, a i na kreativne kampanje.

Izvor: privatna arhiva

Boje u agencijama

“Dodaj malo plave, i tu još malo žute – e, to je to!” Tako otprilike zvuči kad menadžeri uz DISC slažu lijepu (i funkcionalnu) paletu boja u agenciji. Te boje im pomažu razumjeti različite stilove ponašanja ljudi u timu, a i njegovih potencijalnih kandidata.

Prava zabava dolazi kad i sami prepoznate boje. Lakše ćete se sporazumjeti s kolegama u radu pa dogovori oko naručivanja ručka više neće trajati satima. Okej, malo se šalimo, ali možda vam i u tome pomogne. Vratimo se mi na posao. Ako ste svjesni da vaš kolega preferira brze odluke (crveni), dok vi više volite temeljitu analizu (plavi), možete si olakšati komunikaciju. Odradit ćete svoju analizu u miru, a njemu prezentirati samo jasne, ključne točke. Kolega će isto tako unaprijed znati da treba pripremiti podrobnu analizu za vas da na sastanku brže dođete do donošenja odluka. Izbjegava se back-and-forth i radi se učinkovitije. A i ugodnije.

Boje klijenata

Zamislite svijet u kojem se svi baš razumijemo. Dobro, to zvuči malo nategnuto, ali možda ga možemo naslikati takvim. Pogotovo u odnosu s klijentom, u kojem se svi trudimo održati komunikaciju na najboljoj mogućoj razini. Pa, ako uzmemo kist u ruke i oslikamo svoje procese bojama klijenta, napravili bismo dobar korak naprijed u tom razumijevanju. Za klijente koje procjenjujete crvenima unaprijed možete znati da preferiraju izravan i učinkovit pristup. Zato su straight-to-the-point sastanci i jasni ciljevi ono su što se traži. Za zelene klijente najvažnija je pouzdanost. Redovito izvještavanje i detaljan plan ovdje bi mogli biti ključ idealne suradnje.

Možda ovo čitate i s klijentske strane. U tom slučaju ne brinite, jer ovo funkcionira u oba smjera. Klijenti koji su upoznati s DISC teorijom također mogu promotriti vaše boje, što olakšava suradnju i povećava učinkovitost.

Eto, stvar je jednostavna. Otvorite oči i pogledajte boje oko sebe. Svijet je veselo šaren, a kad ga takvim vidimo i suradnje bi mogle biti tako vesele. I šarene.

Izvor: privatna arhiva

Boje kampanja

Za kraj smo vam sačuvali nešto možda i najzanimljivije. Primjena DISC teorije na marketinške kampanje, jer gdje bi drugdje sa šarenilom nego na kreativu. Razmišljali smo, mogla bi cijela ta priča biti dobra i za target skupine. Kad ispred sebe imate grupu plavih, možete staviti fokus na funkcionalne benefite i detaljne informacije. Ruku pod ruku s tim dolazi neki racionalan i logičan pristup. Ako vam se target skupina zažutila, nije loša ideja kampanju okrenuti na emocije. Testimonijali ljudi, entuzijastične poruke, to je to što šarmira žute.

Možda nećete za svaki brend moći definirati koje boje dominiraju među vašim potrošačima. Ali, ima tu još zanimljivih puteva kojima možete ići. Krovna kampanja kroz neke se poruke može prilagoditi različitim bojama i pojedinačno se targetirati. Kako? Pa, možemo se praviti iznenađenima, ali svima je već jasno da i Meta i Google znaju točno što svakoga od nas zanima. Velike su to baze korisnih podataka. Stoga nema razloga da se ne okoristimo time u cilju da osoba koja dobije određenu poruku brenda, dobije baš onu s kojom će rezonirati. Onu koja ju neće uznemiriti, već komunicirati s njom u stilu koji preferira.

Iako je ovo materijal za promišljanje, ne sumnjamo da je bliska budućnost u primjeni. Nadamo se da smo vam “bacili bubu u uho”. Nama se čini baš interesantno. 😉