Edukacijom protiv Korone 2: Kreativnost je dječja igra, Mark Shayler

3 min read

Nakon uspješnog početka uz Mikea Coultera nastavljamo borbu protiv korone edukacijom. U petak poslijepodne okupili smo se na daljinu i održali još jednu. Mark Shayler, poznati britanski govornik, inovator i kreativac održao je predavanje na temu promjene.

Markovo predavanje bilo je odlično od početka do kraja. Teško je reći je li za to zaslužan njegov karizmatičan nastup ili mudrosti koje je s nama podijelio. I mi ćemo podijeliti neke od tih mudrosti, a kako ih primjenjujemo u svakodnevnom radu možete vidjeti na našem Instagram profilu.

Povratak na novo

Kreativni pristup rješavanju problema postao je važniji nego ikad. Svakodnevna promjena je u opisu našeg posla. Mark je našu kreativnost čak opisao kao supermoć. Navikli smo na promjene i kao kreativci možemo pomoći drugima da se naviknu na dinamiku promjene (što se super nadovezalo na prošlu edukaciju Tiny Habbits). Jednom kada sve ovo završi i vratimo se u svoje urede na istoj adresi, zapravo ćemo se vratiti u potpuno novi svijet. Toga se ne treba bojati, već prihvatiti kao priliku. I samo još jedan dan u uredu.

Promjena se čuje svuda oko nas

Trebalo bi napomenuti kako ovo predavanje ima svoju glazbenu lektiru. Potrebno je znanje lika i djela ovih legendarnih umjetnika: The Beatles, Jimi Hendrix, David Bowie, Deep Purple, The Ramones, Sex Pistols, The Damned, The Sugar Hill Gang, Rose Royce, The Smiths, Public Enemy, Spice Girls, Psy, Stormy. Kroz pop kulturu možemo pratiti tijek društvenih promjena. Ako naćulimo uši i držimo oči otvorene, primijetit ćemo detalje koji najavljuju promjenu.

Kreativnost je dječja igra

“The thing that makes you weird as a kid, makes you brilliant today” rekao je Mark, ali kao upozorenje. Ponekad ponašanje i ideje koje imaju potencijal pokrenuti disruptivne promjene odbacuju se kao “čudne”. Velik dio playliste s predavanja primjer je toga. Kao klinci bili smo daleko otvoreniji prema novim idejama i slušanju vlastite mašte. Možda bismo tu djetinjastu perspektivu trebali početi primjenjivati i za ozbiljan posao.

Good is the new cool

Možda najbolji i najčešće citirani primjer promjena je generacija Z. Istraživanja i prodajni rezultati (pritom se sjetimo Nike Dream Crazy kampanje) pokazuju da brandovi koji čvrsto zauzmu stav oko društvenog pitanja češće dolaze u obzir potrošačima, nego brandovi koji to ne rade. Ovo je vrijeme da oni oglašivači koji to još nisu, počnu raditi velike stvari za svoju zajednicu. “Good is the new cool” zaključio je Mark. I drago nam je da je tako.

Tijekom radionice primijetili smo da oba naša dosadašnja predavača preporučuju meditaciju. Obojica su nam dala i puno toga za razmisliti i meditirati. Od Marka smo dobili vrijedne nove uvide, ali i nova pitanja. Nije li to znak odlične edukacije?