Edukacijom protiv Korone 3, Peter Simpson, Tone of Voice

Za razliku od prijašnjih predavača, prezentacija koju je Peter Simpson koristio za svoje predavanje bila je samo crni tekst na bijeloj pozadini. Peter, kao i svaki copywriter, voli pojednostaviti stvari. Za nas je pojednostavio, ali i sjajno prenio važnost pojma Tone of Voice.

Peter Simpson svoje je znanje brusio brušenjem copya za jedan od najpoznatijih brendova — IKEA. Fokusirajući se na konzistentnu komunikaciju sa svojim potrošačima, Peter je ovladao onime što bismo mogli nazvati “karakterom” brenda. Sada širi svoje znanje kako bi svatko mogao jasno artikulirati, mjeriti i pristupiti brandingu. Zato širi znanje o Tone of Voiceu.

Headlines matter

Dobar headline nije nužno dobar za brend na kojem radiš. To je jedna od prvih lekcija koju je Peter naučio u svom radu, i jedna od prvih koju je naučio nas. “Ako želiš nasmijavati ljude riječima, postani komičar. Ako želiš lijepo pisati, postani pjesnik.” zaključio je svoj uvod i pozvao da copywriteri ne pišu samo dobar copy, nego copy koji je konzistentan s karakterom brenda.

Svi i dalje čitaju

Tko kaže da čitanje nestaje? Svaki dan čitamo. Čitamo billboarde na cesti, članke na portalima, titlove na serijama i uputstva na pakiranjima. Svaki komad copya koji pišemo, od headlinea do deklaracija, i dalje je dio brenda. Zato i svaki komad copya mora imati karakter. Peter je kao primjer istaknuo Innocent Drinks, brend koji doista ima konzistentnu i prepoznatljivu komunikaciju.

Na vrhu svog jezika

Što onda čini kvalitetan Tone of Voice? Peter nam je otkrio tri ključna sastojka:

Ton — koji prilagođavamo ovisno o situaciji u kojoj se brend nalazi.

Voice — koji opisuje osobnost brenda. On je uvijek isti, čak i ako se ton mijenja.

Stil — veliko i malo slovo, elementi dizajna, gdje ide zarez, a gdje ide točka? Postoje pravila koja treba slijediti u ovakvim stvarima, a pravila brenda dolaze na prvo mjesto.

Copy i dizajn svakako su ključni elementi Tone of Voicea, ali postoji još jedan važan s kojim je Peter završio svoje predavanje: vrijednosti. Manje ili više svaki brend ima svoj mission statement u kojem iznosi svoje vrijednosti, ali samo brend s karakterom koristi svoje marketinške kanale da iskomunicira što te vrijednosti znače za brend. I kako ih živi.

Posted on April 16, 2020 in Žurnal

Share the Story

Back to Top