Edukacijom protiv Korone: Tiny Habits, Mike Coulter

3 min read

Danas se u našoj agenciji – preko Zooma naravno – održala edukacija Tiny Habits koju je vodio Mike Coulter. Mike je nedavno gostovao na HURA How to Wow radionicama, koju smo na žalost propustili, pa smo to odlučili nadoknaditi. Jedna od naših jako čvrstih odluka vezanih uz koronu i karantenu je da iz nje izađemo ne samo jači, već i pametniji. U tome će nam pomoći mnogi inozemni i domaći predavači. Svako predavanje pratimo i kroz Instagram storije na našem profilu, pa nas svakako pratite na https://www.instagram.com/itonijesve

4 stvari koje smo naučili na Tiny Habits predavanju

1. Informacije ne mijenjaju ponašanje

Kada je buknuo skandal s Cambridge Analyticom, koja je iskoristila Facebook da uđe duboko u odgovor na pitanje što korisnici vole, nitko nije napustio Facebook. Oni su dakle bez privole korisnika uzeli njihove podatke i zloupotrijebili ih. No, ni nakon što se za to saznalo nismo vidjeli velike promjene u broju korisnika na ovoj najpopularnijoj društvenoj mreži. Ljudima nije dovoljno dati samo informaciju da bi po njoj djelovali. Za akciju mora biti ispunjeno puno više uvjeta.

2. Fokusirajte se na jednostavno

Jedan od tih uvjeta je da je radnja koju želite da korisnici poduzmu jednostavna. Mike je tu dao sjajan primjer koji i sami obožavamo. To je Amazon One Click. Kupujete li na primjer knjigu za svoj Kindle na Amazonu dovoljno je da jednom kliknete na buy i knjiga stiže na vaš uređaj. Od ostalih zgodnih primjera o pojednostavljivanju, svakako treba spomenuti Uber – nit je izmislio vožnju ni taxi – ali je jako pojednostavnio način na koji se tom uslugom služimo. Dakle, u svojim kreativnim procesima usmjerenim prema krajnjem korisniku razmišljajte o tome kako ćete mu pojednostavniti donošenje odluke odnosno put do nje. Još jedan primjer koji je Coulter spomenuo je Adobe. Prije 20-ak godina morali ste skupo plaćati komad ovog najpopularnijeg alata za obradu fotografija, a danas možete imati pretplatu koja je za mnoge jednostavnije rješenje jer je i cijena pristupačnija.

3. Male navike u privatnom životu poboljšavaju poslovni

Ovo je nešto što većina nas dobro zna na vlastitom primjeru, ali vrijedi ponoviti – ako dobro spavate ili se bavite sportom to će jako utjecati i na vaš poslovni život. A utjecat će tako da ćete u tom segmentu biti bolji. Ono što je važno za Tiny Habits metodu jest da te navike ne  moraju biti drastične niti velike – dovoljno je početi s malim. Male navike se odlikuju sljedećim karakteristikama: 

Radite ih najmanje jednom dnevno

Za njih vam treba manje od 30 sekundi

Traže jako malo vremena.

4. Emocije kreiraju navike

Još jedna zanimljiva teza – s kojom se također i opet iz vlastitog iskustva slažemo – jest da emocije kreiraju navike. Svaki kraj treninga, na primjer trčanja, kad se dobro izmorite, završavate sretni. Kad idete na sljedeći trening upravo je ta sreća ono po što idete. Coulter je u razgovoru nakon predavanja napomenuo i kako ne treba stvarati ciljeve već težnje, a zaključio je kako će nam male navike pomoći da budemo bolji kreativci.

Pratite nas i na Instagramu.