Kakve briefove volimo primati?

4 min read

Komunikacija je temelj svakog odnosa. Ona nas povezuje, otvara nam vrata napretka te zacjeljuje pukotine, kako u privatnom tako i u poslovnom životu. Dosad još nismo pronašli znanstvene dokaze za telepatiju i zato nastavljamo s razgovorima uživo ili putem ekrana, tipkanjem poruka, pisanjem pisama pa i sastavljanjem briefova. Iako dolazi od engleske riječi za “kratko”, glavna odlika nekog briefa rijetko će biti njegova dužina. Najbitnije je da kvalitetno prenosi sve potrebne informacije koje će pomoći klijentu i agenciji da prije i lakše dođu do pametnog, zajedničkog rješenja. Kao što svako putovanje započinje prvim korakom, tako i svaka mala ili velika ideja u komunikacijskoj industriji započinje briefom. Postoji ona uzrečica: “Pomogni drugome, kako bi pomogao sebi”. Zato smo odlučili napisati nešto više o tome kakve briefove priželjkujemo.

Po mjeri agencijskog čovjeka

Prvo što od briefa želimo je jasnoća te da precizno definira problemski zadatak. Tek tada se možemo upustiti u kreativno rješavanje problema klijenta – dizajnirati sa svrhom, a ne samo zato što je lijepo; pisati tekstove koji nisu samo domišljata igra riječi, već spretno opjevana ključna poruka.  U bilo kojoj kreativnoj djelatnosti potrebno je postaviti okvire unutar kojih se stvara ideja jer je kreativnost sama po sebi ocean mogućnosti, a kad imamo prave koordinate onda znamo na kojem dijelu i iz kojih dubina izranjamo relevantna rješenja. Brief je tu kako bi nam zadao te okvire, prvenstveno ciljeve i probleme, procesi su tu kako bi nas usmjeravali i držali na pravom putu, a svugdje unutar toga agencija može pokazati kreativnost. Uz precizan i uokviren zadatak, izglednije je da će i samo rješenje biti takvo.

Ovaj tekst vam je zanimljiv? Onda nam neće ponestati zajedničkih tema.

Bukirajte sastanak

Pomicanje granica suradnje

Osim precizno definiranog problema, dobar brief često će pružiti i širu sliku, što agencijama koje to znaju prepoznati može biti vrlo korisno. Proaktivnost je nešto što se od agencije danas već potiho podrazumijeva, a svaki takav prijedlog može ponuditi nezamjenjiv benefit klijentu – mogućnost da se odgovori na sljedeće pitanje koje su namjeravali postaviti ili da, primjerice, uz preporuku kampanje spretno zaobiđu zastoj ili riješe problem na pomolu. No da bi proaktivno rješenje bilo relevantno za klijenta, agencije moraju znati – što je sljedeće. 

Kad imamo jasne, izazovne i poticajne ciljeve pred sobom, lakše je dati svoj maksimum u određenom trenutku i osmisliti nešto dodatno, a relevantno. Kad agencija ima širu sliku i uzme u obzir ciljeve klijenta, jednostavnije će razmišljati proaktivno, ponuditi dodatnu vrijednost i prepoznati pravu priliku za klijenta. Naravno, dužnost agencije je predanost i poznavanje teritorija, to jest konkurencije, tržišta i trendova. Tek kad se sve te varijable uzmu u obzir, proaktivan prijedlog postaje nešto što su klijenti voljni zamijeniti za novac.

Odnos koji transformira poslovanje

Brief ne služi samo agenciji, već i klijentu. Klijent i agencija uvijek bi trebali djelovati kao jedan tim, jer tu su s istim ciljem i time su jedni drugima neisključivi. S jedne strane, nepisano pravilo za klijente je sastavljanje što kvalitetnijeg i preciznijeg briefa, jer im je u interesu da njihova agencija utroši manje vremena na dešifriranje samog problema i definiranje stvarnih ciljeva te uloži dogovoreno vrijeme u dolaženje do pametnijih kreativnih rješenja. S druge strane, nepisano pravilo za agencije je da razvijaju rješenja koja će biti relevantna za njihovog klijenta, jer klijent je također kupac i svoja sredstva i budžete želi zamijeniti za nešto što će doprinijeti njihovom poslovanju. 

Zato je svaki brief bitan segment uspješnog partnerskog odnosa – on je tu da podjele svede na minimum, potiče surađivanje, a ne odrađivanje i gradi povjerenje. Takav brief je plodno tlo za nove ideje koje ne samo da mogu promijeniti život kupaca, nego i pomicati standarde i transformirati poslovanje klijenta.

Dobar brief je dobar početak

Za kraj, vratimo se na početak. Kao što smo spomenuli, dobra komunikacija je izuzetno važna, a u ovom poslu to znači da prava riječ u dobro napisanom briefu može usmjeriti na stvaranje pametnijeg rješenja koje će biti temelj za bolju kampanju, bolje rezultate, značajniji efekt u životima kupaca. Za agenciju, svaki brief je prilika da se pokuša riješiti problem i da se gradi dosljedniji, pametniji i autentičniji brand. Ovdje nema dileme “kokoš ili jaje”. Brief je početak pametnijih kreativnih ideja, smislenih proaktivnih rješenja, kvalitetnijih poslovnih odnosa te boljeg poslovanja klijenta.