Naših 8 najdražih pitch trenutaka

5 min read

Pitch ili pozivni natječaj za agenciju koji raspisuje klijent jako je u modi. Svi nešto pitchiramo. Pitchira se radi dugogodišnje suradnje klijenta i agencije, pitchira se i radi samo jedne kampanje, jedne radio reklame, a mnogi sa sve manje neizvjesnosti čekaju i dan kad ćemo pitchirati za jednu vizit kartu. Za nekoga iz second level managmenta. Tek zaposlenog, s friškim idejama.

Da se razumijemo, mi volimo pitcheve. Pitchevi su super, pogotovo ako su dobro odrađeni, jasni, transparentni, pošteni i nakraju naplaćeni. Baš zbog tih pozitivnih primjera ćemo i s vama podijeliti naših 8 najdražih pitch trenutaka.

Trenutak prvi. Klijent nas je pozvao jer prati naš rad.

Obožavamo stručne i temeljite marketing managere. Prema našim shvaćanjima, dosta romantičnim ako smijem priznati, nešto što bi trebalo prethoditi pozivanju tih 3 do 4 agencije skauting od strane klijenta. Imali smo prilike doživjeti da nas je klijent prvo pozvao na predstavljanje, pa smo na tim sastancima uvidjeli koliko zapravo puno znaju o nama i prate naš rad. I to ostavlja dobar dojam. S druge strane, kad smo bili na natječaju za tvrtku IKEA Hrvatska, oni su prvo došli u naš ured, škicnuli nas i vidjeli kako dišemo. I to ostavlja dobar i profesionalan dojam. Taj dan u uredu nije bilo ni trunka prašine. U to se možete kladiti.

Trenutak drugi. Pozvane su maksimalno 3 agencije.

Nakon tog šireg kruga, odnosno predstavljanja, trebao bi uslijediti pozivni natječaj, uži krug. 3, 4 agencije maksimalno.

Svi pitchevi imaju svoja nepisana pravila koja su zapravo miks raznih iskustava i interpretacija, ali u biti uvijek se pronađu zajedničke karakteristike.

Zanimljivo je da već po pozivnom mailu možemo shvatiti zove li nas netko jer nas smatra ozbiljnim kandidatom ili smo mu četvrti na listi. U Hrvatskoj, prema HURA-inom pravilu, klijent bi trebao pozvati 3+1 jednu agenciju, pa se eto i klijenti toga koliko toliko drže. Barem je to u zadnje vrijeme u trendu. 

Trenutak treći. Ljubazan pozivni mail.

E da, ako ste ona plus jedna agencija, ili ako klijent raspisuje pitch eto tako, jer se to tako radi, lako je takvu namjeru prepoznati u samom mailu koji obično izgleda ovako – Poštovani, dokumente za pozivni natječaj potražite u privitku. Srdačan pozdrav. Ovo je bio citat.

Ali da, i mi podržavamo natječaje u kojima nema više od 4 agencije. Podržavamo i pristojnije mailove i uvijek se pitamo kako se netko može baviti vrstom komunikacije i pisati takve mailove, ali budući da ima i toliko svijetlih primjera, o tome ćemo nekom drugom prilikom. 

Trenutak četvrti. Brifing i fina jutarnja kava.

Nema ništa ljepše nego kad nam klijent, prije nego li nam uruči dokument koji se zove brief, usmeno predstavi tko su i što se od nas očekuje. Ne samo da pokazuje da su ozbiljni prema svom poslu, već govori puno i o njihovoj pristojnosti. Ipak ćemo za njih i prema njihovim uputama raditi sljedećih desetak dana. Ozbiljno i temeljito ako smijem dodati. Poziv na brifiranje ostavlja dobar okus u ustima, ali nikako bolji od kave ili soka koji nam ponude na brifingu.

Trenutak peti. Jasan brief.

Ako nešto volimo to je jasan brief. Ma još jasniji od toga. Volimo i kad klijent ima viziju kako bi finalni proizvod trebao izgledati, a još više kad se ne ustručava to podijeliti s agencijom. Mi ćemo to uvijek znati unaprijediti i dovršiti. Najveća pogreška klijenata leži u tome što nas “kreativce” smatra pomalo autističnim kvaziumjetnicima koji nakon nekog neartikuliranog rituala izbacuju nekakve ideje. Ima istine i u tome, ali većina našeg posla odvija se kroz proces koji nazivamo rad na komunikacijskoj strategiji i više sliči slagaju rubikove kocke gdje je jedna ploha insightsi, druga selling ideje, treća benefiti, četvrta ciljana skupina itd. 

Trenutak šesti. Definiran sustav vrednovanja.

Ako nam klijent jasno prozbori i o kriterijima i parametrima kojima ćete vrednovati prezentirano, skačemo od sreće. Ako im je jedan od bitnijih parametara ponuda, odnosno cijena, i to jasno naznače, znamo koliko daleko smijemo ići i ne riskiramo da za naše koncepte i rješenja možda i nema dovoljno novca. Parametri neće pomoći samo nama već i klijentima pri odabiru jer se smanjuje mogućnost odabira prema emocijama koje gaje naspram određene agencije.

Trenutak sedmi. Novčana naknada.

Nakraju, ako je klijent zadovoljan dobivenim i ako jasno vidi da nitko nije fušario tih desetak dana, plati novčanu odštetu agencijama koje nisu dobile posao. To ne rade svi, što je velika greška, jer pitchevi koštaju. Agencijama su kreativna rješenja, odnosno njihov rad na njima, najčešće jedini izvor prihoda i svaki pitch agenciju košta nemalih novaca.

Trenutak osmi. Dugoročna suradnja.

Ono čemu se najviše veselimo je potencijalna dugoročna suradnja koja bi se mogla ostvariti. To nam omogućava da se bolje operativno organiziramo, da stvaramo nešto puno veće, da naposljetku ne moramo prolaziti pitch ponovo. Vjerujemo da se brand ne stvara kampanjama već strategijama i zaista smo zahvalni svim klijentima koji nam dopuštaju graditi nešto veće od simpatične, super kreativne, ali samo jedne kampanje. Zato taj odnos njegujemo, međusobno se educiramo, dijelimo razmišljanja.

I to je to. Za one koji žele znati malo više, tu je nekoliko važnih pravila.

naš raniji članak na kojem dijelimo naša promišljanja praktičnog rada na projektima.

Vaš 

I TO NIJE SVE!