Slušali smo još jednu edukaciju: Preuzimajte ideje bez straha, rekao nam je Mark Earls

4 min read

Jeste li znali da je do sredine 90-ih godina najrizičniji dio operacije srca kod djece bila predaja pacijenata u ruke osoblja intenzivne njege, od strane operacijskog tima? Zbog povećanog broja smrtnih slučajeva, te potaknuti tim tragičnim slučajevima, jedna od najboljih dječjih bolnica u Velikoj Britaniji – Great Ormond Street – specijalizirana za djecu sa srčanim manama, provela je istraživanje kako bi došli do rješenja te pokušali smanjiti stopu smrtnosti kod djece. 

Na čelu s doktorima Goldmanom i Elliotom, inače zaljubljenicima u Formulu 1, izradila se detaljna studija koja je pokazala sve mane i nedostatke prilikom preuzimanja malih pacijenata iz ruke jednih u ruke drugih timova doktora. Otkrili su da je problem bio upravo u ovom preuzimanju. 

Doktori jedne od najboljih bolnica na svijetu su se za pomoć obratili pit stop timu Ferrarija. Da, Ferrari kao auto ili u ovom slučaju – formula. Nakon što su pregledali cijeli proces predaje pacijenata te nakon što je bolnica implementirala njihova predložena rješenja, smrtnost je pala za 42%, što je nevjerojatan skok, pogotovo kada govorimo o dječjim životima. 

Primijenite znanje od drugih

Bolnica nije bila originalna, već je preuzela postojeće rješenje i prenamijenila ga za svoje potrebe. Tko zna koliko bi dugo smrtnost djece i dalje bila na visokoj razini da se ovi hrabri doktori nisu odlučili na kopiranje nečeg postojećeg, već odlučili sami razvijati svoja rješenja? Ali, kada već govorimo o kopiranju, sigurni smo da mislite da je i Elvis Presley bio originalan? I tu ćemo vam iluziju raspršiti. Primjere dobrog, zanimljivog i uspješnog kopiranja imamo svuda oko sebe. Povijest i razvoj moderne muzike je izvrstan primjer kreativnog kopiranja. Kralj rock’n’rolla nije bio originalan, iako mi mislimo da je. Elvis je svoje pokrete kopirao od tadašnjih uličnih umjetnika, svoju odjeću od ulične mode te svoje pjesme od drugih umjetnika. Ali, kada to gledamo kao paket, onda je Elvis svakako “originalan”. 

Originalnost je za ljude s kratkoročnim pamćenjem

Upravo je uspješno kopiranje bio povod naše edukacije, koju je održao Mark Earls, popularno zvan HERDmeister. Radi se o jednom od velikana svijeta copywritinga i marketinških komunikacija te nagrađivanom piscu, inače specijaliziranom za bihevioralne promjene i komunikacije, dok je širem puku poznatiji kao autor knjiga Copy Copy Copy i HERD.

U kontekstu nas kao kreativne agencije, danas među velikim brandovima postoji i jaka konkurencija. Svi žele biti jedinstveni u svom načinu komuniciranja ili žele “onu jednu” kampanju koja će ih lansirati u nebesa te se trajno urezati u pamćenje korisnika ili kupaca. No, naše je bilo pitanje je li moguće uopće biti toliko originalan da si na kraju jedinstven na tržištu? 

Odgovor je ne. Razočarani? Ne morate biti. Neki od najvećih inovatora današnjice te najvećih umjetnika su upravo svoje radove kopirali. Iako danas postoji svojevrsna negativna konotacija uz riječ “kopirati”, na radionici smo došli do zaključka da to ne bi smio biti slučaj. Kada govorimo o kopiranju ne mislimo na krađu tuđih radova, već koristimo neke od sljedećih ponuđenih pojmova, koji dočaravaju ono o čemu smo razgovarati s Markom: 

– posuditi
– imitirati
– pratiti
– reciklirati

Na kraju, došli smo do zaključka kako u našem agencijskom svijetu, potrebne vještine i znanja kod komunikacijskih stručnjaka možemo razvrstati u sljedeće skupine, odnosno kako ih sam Mark Earls zove u svojoj novoj knjizi “Creative Superpowers” – Kreativne supermoći:

HAKERs

Imaju sposobnost da prijedloge rastave na sastavne dijelove kako bi ih u konačnici učinili boljima. 

MAKERs

Kreativci koji ne dvoje previše oko briefova, okvira, standarda ili smjerova. Ove osobe kada dobiju zadatak samo krenu. Idu dok ne dođu do rješenja. Njih ne zanimaju strategije već, kako se i sam Mark izrazio – “startegije”. 

TEACHERs

Tek kada sebe ili druge učimo nečemu, možemo ući u dubinu teme i spoznati samu srž izazova s kojim se susrećemo u svom kreativnom procesu. 

THIEFs

Ova supermoć je nešto što će olakšati dolazak do rješenja. Naime, ako mislimo da je kreativni trenutak onaj osjećaj kad se oblaci razmiču te nas u tom trenutku obasja zraka sunca…u krivu smo. Originalnost je intuitivna, te je poanta u tome da nije toliko važna potraga za nečim jedinstvenim, već od onoga što imamo napraviti najbolje moguće rješenje.