Što s Facebookom u 2021. godini?

3 min read

Već smo se susreli s nekoliko brandova, velikih i jakih, koji su prestali ulagati u Facebook. Jednostavno su svoje digitalno marketinške budžete prebacili na druge kanale i zadržali Facebook kao osnovnu social media higijenu uzdajući se isključivo u organski rad i rast. S obzirom na Facebookov algoritam koji traži konstantno ulaganje i na kojem bez oglašavanja nećete dosegnuti ni vlastite fanove, jasna je logika iza takve odluke. I jasno je da se mnogi digitalci u velikim i malim tvrtkama pitaju što sa Facebookom sljedeće godine? Isplati li se i dalje ulagati u ovu društvenu mrežu i kako joj strateški pristupiti? 

Facebook je najjači

Po našem iskustvu, a svakodnevno radimo s Facebookom i ostalim društvenim mrežama, Facebook je i dalje najjača društvena mreža u Hrvatskoj. Odmah ćemo reći kako za brandove koji su okrenuti većem broju tržišta Facebook strategiju treba pametno preispitati. No, za one koji su okrenuti samo domaćem terenu Facebook je definitivno još uvijek jedna od vaših najvažnijih društveno-mrežnih lokacija. I za razliku od sličnih brendova na većim tržištima ovdje i s manjim budžetom možete puno napraviti. Traffic kampanja može vas koštati 0.01 $ po kliku. Opcije targetiranja napreduju svaki dan i ovdje ćete doista naći svaki target. Prodajete li novi iPhone, svoj oglas možete prikazati samo onima koje Facebooku pristupaju s iPhoneom 6 ili 7 i kojima treba novi uređaj. Prodajete li gljive na Facebooku ćete naći i nekoliko tisuća osoba koje ih vole. Ova je društvena mreža i dalje odlična za dosegnuti vašu ciljanu skupinu na pravom mjestu u pravo vrijeme.

Još jedna super vijest: Od sastanka s nama dijeli vas par klikova.

Bukirajte sastanak

Budite pametni s Facebook objavama

No, kako znamo trošak Facebooka nije samo oglašavanje već i produkcija vaših objava. Netko treba smisliti što ćete objaviti, napisati post, napraviti vizual ili video, objaviti ga, komentirati s korisnicima, oglasiti, pratiti oglašavanje, napraviti izvještaj i analizu, donijeti zaključke i sl. Skriva se tu puno posla koje treba odraditi. Već smo pisali o tome, ali podsjećamo – jako izraženi trendovi danas su digital detox i korištenje društvenih mreža u post Korona svijetu. U prvom slučaju, i Google, Apple i Facebook vam pomažu da smanjite korištenje mobitela odnosno društvenih mreža kroz jasno praćenje koliko vremena trošite na to. Tijekom lockdowna svi smo bili na društvenim mrežama više nego inače, a sada mnogi to žele smanjiti. Važno je obratiti pažnju na ova dva trenda u kontekstu sadržaja na društvenim mrežama. Vjerujemo da će korisnici sve pažljivije birati na što troše vrijeme i da neće tolerirati “loš” sadržaj. 

Slušajte podatke

Baš je zato važno jako pažljivo osluškivati što vam govori analitika i, ako treba, modificirati sadržaj prema zaključcima koje smo donijeli. Količina sadržaja mora biti točno onolika kolika je potrebna, a iznimno je važno taj sadržaj pametno distribuirati pravoj osobi na pravom mjestu u pravo vrijeme (o čemu smo pisali i u našem blog postu U digitalnom marketingu podaci su kompas i karta).