Svaki mail je brief (ponekad)

5 min read

Ili o svakodnevici jednog account managera

Ne tako davno, pisali smo o tome kako napisati dobar brief i zašto se uopće zamarati time. Toga je većina klijenata svjesna i dobro osmišljeni briefovi pristižu na adresu account managera čim se radi o većem zadatku, novoj kampanji ili pozivu na pitch.

Svaka agencija voli baš takve zadatke jer, kada se dobro odrade, akumuliraju nove prihode i stvaraju potrebe za fakturama, omiljenim oruđem svakog account managera.

Dobar brief svog čitatelja ostavlja s jasnim odgovorima na pet ključnih pitanja:

  • Što klijent želi?
  • Što ima za ponuditi kupcu / korisniku?
  • Tko je taj kupac / korisnik?
  • Kako mu agencija može u tome pomoći?
  • Kojim sredstvima i unutar kojih okvira agencija to treba postići?

U agencijskoj svakodnevici, briefovi su rjeđa pojava nego što bismo mi to voljeli. Ne zato što živimo isključivo za pitcheve i image kampanje, već zato što, kako i naslov kaže, u svakodnevici account managera, svaki mail je brief. Objasnit ćemo za trenutak.

Glavnina svakodnevnog radnog vremena odlazi na naočigled manje, nove zadatke kod postojećih klijenata, a koji su zapravo nadopune već dogovorenih projekata. Ti zadaci stižu putem maila, uz telefonske nadopune, a ranije uhodana suradnja sa tjednim ili mjesečnim sastancima služi za najavu posla ili rješavanje eventualnih nedoumica. Ono što često karakterizira te takozvane “tekućice” jest što se jako puno toga u njima zna podrazumijevati. A to podrazumijevanje je jako sklisko područje. Pitajte bilo kojeg accounta.

Lijepo je imati osjećaj da smo s klijentom na istoj valnoj dužini kad govorimo o zadacima. I ne možemo reći da nam ponekad ne imponira osjećaj da nas klijent smatra gotovo pa dijelom svojeg tima, što znači da nam ne treba previše objašnjavanja, jer smo ionako u tijeku zbivanja, odluka, razmišljanja i planova.

Stvarnost je, međutim, nešto drugačija. Account na mail dobiva zahtjev za kreativnim rješenjem. Dio se u njemu kaže, dio se podrazumijeva. Nešto se da iz toga pretpostaviti. Kako bi zadatak krenuo u realizaciju ili osmišljavanje ideje, accounter to prvo treba prenijeti kreativnom timu. A kreativni timovi nekako vole postavljati dodatna pitanja kad dobiju novi zadatak. Kažu da im pomažu u osmišljavanju ideja i rješenja bez opasnosti da krenu stranputicom ili se izgube u svojoj osobnoj viziji zadatka.

Kako bi sve navedeno još malo bolje dočarali, situaciju ćemo približiti na jednom naočigled banalnom primjeru – osmišljavanjem rješenja promotivne šalice.

Zadatak će, recimo, dobiti dizajner ili copywriter i dizajner u kombinaciji. Kako bi krenuli u dobrom smjeru i na kraju isporučili odlične prijedloge i to unutar zadanog roka, pričekat će odgovore na pitanja slična ovima u nastavku, a koje im mora pribaviti njihov account manager.

Kome je namijenjena ta šalica – poslovnim partnerima, aktualnim klijentima, novim klijentima, potencijalno novim klijentima ili široj javnosti putem neke gerilske aktivacije? Što šalica tim ljudima treba iskomunicirati? Je li dio neke kampanje, prodajne akcije ili treba učiniti nešto za brand image? Postoje li obavezni elementi?

A zatim dolaze i tehnikalije. Postoji li zadana dimenzija u slučaju da su šalice već kupljene? Koliko velika može biti dimenzija prostora za otisak? S koliko se boja smije raditi, koliko složen tisak može biti – može li se raditi i s termo bojama? Pa treba li možda i kutija? A ako je odgovor da – koliko velika te ide li unutra samo šalica ili i neki poklončić? Može li otisak i na kutiju? Zapravo, može li otisak i unutar kutije? Odnosno, koliki je zapravo budžet jer to utječe na okvire unutar kojih se kreativni tim može razigrati kako bi ispričao priču koju šalica ima zadatak prenijeti.

I sve to samo za jednu šalicu. Slično bi bilo i za npr. dizajn majice, osmišljavanje neobičnog mailinga, brošure, gerile na javnoj površini itd. Zapravo, bilo koji zadatak, bez obzira na to koliko se malen činio, zaslužuje pažnju. A ta pažnja iskazuje se u dobro napisanom, malom briefu, odnosno brief-mailu, odnosno mailu. Znat ćemo da smo na dobrom putu kada nam taj mali brief bude mogao odgovoriti na svako od 5 pitanja s početka. Zapravo, vrlo jednostavna formula.

Što je inicijalni upit za svaki taj novi zadatak potpuniji, finalno će rješenje biti bolje pogođeno, kreativnije oblikovano, lucidnije komunicirano. I obje strane, klijent i agencija, bit će zadovoljni s efikasnošću, brzinom rješenja te njegovim općim dojmom.

I to je najvažnije – da su svi u lancu suradnje maksimalno zadovoljni. Klijent s dobivenim rješenjem, agencija s isporučenim proizvodom. A i nije zanemariva ona stara narodna: “Vrijeme je novac.”. Pitajte accountere.

Što više odgovora na ovakva pitanja dođe već u tom prvom mailu, svima u lancu brže će biti jasno što treba raditi. I sve će biti brzo gotovo. OK, u zadanom roku.

Dobrom zajedničkom organizacijom posla između klijenta i account managera te kreiranjem planova i projekata unaprijed, maksimalno će se uspjeti izbjeći kratki rokovi, hitne situacije i slično. A onda će klijent imati i puno više vremena za u miru složiti svoj detaljan brief ili ispuniti template koji su mu poslali iz agencije (dokument sa unaprijed zadanim parametrima koji se trebaju ispuniti prije slanja zadatka, nap.a).

Barem je to tako kod nas u agenciji. Dokazano.

Ako imate neki zanimljiv zadatak i želite vidjeti kako izgleda naš template za pisanje briefa, slobodno nam se javite na [email protected]. Već smo rekli koliko nas veseli kad dobijemo brief, kakav god se zadatak nalazio u njemu.

Vaš
I TO NIJE SVE!