U digitalnom marketingu podaci su i kompas i karta

4 min read

Jedan od ovogodišnjih social media trendova je i long-form video. Video koji traje duže od nekoliko minuta i koji uvuče publiku u svoju priču, sigurno nije lako napraviti. Kad kažemo lako mislimo na sve – od pisanja scenarija, crtanja storyboarda, moodboarda, izlaska na teren, razgovor i svih ostalih elemenata. Vjerujemo da znate koliko kompleksna produkcija može biti. A ako radite long-form video serijal, stvar postaje još kompleksnija. Jednom napravljeni, svoj ćete long-form video objaviti i na Facebooku.

3-seconds view

Facebook kod svojih video metrika prikazuje i 3-seconds view. Ovo je važna metrika jer već i nekoliko sekundi doticaja s brendom može biti uspjeh, no u slučaju dužih videa ona nije presudna. Tu je najvažnija ona metrika koja nam pokazuje koliko je korisnika pogledalo video do kraja, odnosno gdje je većina njih odustala od gledanja. Ako imamo video serijal, Audience retention metrika je sjajan pokazatelj kako radimo i kako možemo poboljšati video. Na primjer, ako vam video traje 3 minute i 90 % publike odustane u prvih 5-6 sekundi, onda vam je jasno da vi trebate odustati od lijepih početnih kadrova i ubaciti možda kakav atraktivan naslov ili brže prijeći na stvar. 

Ništa od ovog ne bi znali da nemamo podataka koji nam otkrivaju kako radimo. Da budemo još plastičniji – uzmite bilo koju tablicu s podacima koje imate (npr. Engagment rate na vašem Instagram profilu) i obrišite ih. Možete li reći koja je objava bila najbolja? Teško.

Vjerujemo da vam je i ovo jasno i da možda nismo trebali posebno naglašavati, ali morali smo unijeti malo dramatičnosti u priču. Jasno je naravno da svi koji se bave digitalnim marketingom koriste podatke i da ih nitko ne odbacuje. Pitanje je samo da li vam je to ključ strategije ili samo pokazatelj kuda idete.

Data driven approach 

U I TO NIJE SVE! vjerujemo da su podaci koje skupljamo ključ digitalne strategije. I veliki smo obožavatelji rečenice koja kaže da sadržaj mora biti prikazan u pravo vrijeme na pravom mjestu pravoj osobi. Uzet ćemo za primjer Instagram, da objasnimo zašto je tako:

Na Instagramu konkurencija vam nije samo vaš najbliži konkurent, već i Netflix, Playstation, pa čak i ja (jer moje prijatelje više zanima što ja radim nego vi).

Digital detox je globalni trend – sve je veći broj korisnika koji žele smanjiti korištenje društvenih mreža i mobilnih uređaja. Da je to doista problem prepoznali su Google i Apple, koji na svojim uređajima nude Digital Wellbeing odnosno Screen Time.

Tijekom Korone svi su bili pojačano na društvenim mrežama i sada će to sigurno poželjeti smanjiti.

Već je točka 1. dovoljna da zaključimo kako si nitko ne može priuštit “gađati” sa sadržajem bez oslanjanja na podatke. Korisnici danas pažljivo biraju čime će biti osvojeni i zato je važno slušati podatke koje imamo.

U našim analizama mi volimo ići još dublje od čitanja podataka koji su jasni na prvu. Tako želimo znati na primjer da li specifičan kadar utječe na razinu engagementa, da li je engagement viši ako se na slici nalaze nasmijani ljudi i sl. Naravno, ništa od toga se ne otkriva kroz mjesec dana, već kroz nekoliko njih.

Nakon što smo jasno definirali target i znamo svoju personu, uz pomoć softverskih analitičkih alata i dubinske analize sadržaja, doista možemo prikazati našu poruku pravoj osobi na pravom mjestu u pravo vrijeme. Važno je koristiti analitiku kako bi bili efikasniji i štedljiviji, no u formuli koja uključuje i sve ostale elemente.